Buurtvereniging Steigereiland Zuid


Stel je voor IJburg, de meest kinder– en waterrijke buurt van Europa, heeft een gigantisch tekort aan openbare veilige zwemsteigers toegankelijk voor iedereen.

Dat realiseerden wij, een klein clubje Steigereilanders, ons anderhalf jaar geleden na het sluiten van de Vrijburcht-steiger wegens overlast.

We bedachten een plan om meerdere zwemsteigers te maken: trefpunten voor plonzers, jong en oud, uit heel de buurt. Twee daarvan zijn nu gerealiseerd: een nieuw zwemvlot aan de Design-strook en de bestaande steiger tegenover café Vrijburcht die we hebben geschuurd, gemarkeerd en voorzien van een trap voor algemeen zwemplezier.

En al klussend rees ook de vraag: kan onze buurt ook groener, veiliger, en socialer met meer kunst en cultuur?

In die geest besloten we een buurtvereniging op te richten met als doel om;

  • de openbare toegang tot het zwemwater te waarborgen en te verbeteren

  • de leefbaarheid van de buurt te vergroten

  • de gemeenschappelijke stem naar de gemeente te vormen.

Doe jij ook mee?

Hoe werkt het?

Iedere inwoner van Steigereiland Zuid kan lid worden voor €10 per jaar - voor €4 met een stadspas. Of je kan natuurlijk ook sponsor worden voor €50.

Als lid word je automatisch onderdeel van een groeiende groep bewoners die zich inzet om onze prachtige buurt nog plezieriger te maken.

En het mooie is: je bepaalt zelf hoe actief je bent. Je kunt steunen met enkel contributie maar je kan ook meedoen met de verschillende groepjes die zich actief inzetten voor de vier aandachtspunten van de vereniging:

Thema 1 Zwemmen: We zijn in gesprek met de gemeente om de bestaande en nieuwe zwemplekken openbaar toegankelijk te maken en te houden en om ze te verbeteren voor nog meer (en veiliger) zwemplezier.

Thema 2 Vergroening: Binnen deze werkgroep zetten we ons in om het stenige Steigereiland Zuid te vergroenen. Denk aan geveltuinen, boomkransen, bomen in bakken, verticale en drijvende tuinen. Samen kunnen we er behoorlijk veel aan doen.

Thema 3 Verkeersveiligheid: Met name het vracht- en kantoorverkeer aan de westkant van het eiland vergeet soms dat we een kinderrijke buurt zijn en geen kantorenpark. En ook op het water gaan sommigen (jetski’s!) er wel erg hard vandoor. In overleg met de gemeente maken we plannen om de veiligheid over land en op het water te vergroten.

Thema 4 Kunst in de openbare ruimte: Met meer kunst en cultuur in de buurt willen we onze hippe Vinexwijk nog sprankelender maken en dwarsverbanden tussen bewoners en bezoekers nog beter mogelijk maken. Denk aan beelden in het groen, varende kunstwerken, muurgedichten of aan een openluchtbioscoop op de Designstrook.